Is there finally money...
Een leven lang leren vs. 1,7 miljard aan opleidingsbudget dat in 2021 onbenut bleef. We zijn duidelijk nog niet waar we willen zijn. En toch staat Nederland in de top 3 als het gaat om participatie in training en educatie. Let wel, het gaat hier om een deelnamepercentage van 26,6%, relatief misschien heel hoog, maar absoluut kan dit toch veel beter?
How do you keep up?
De wereld verandert, hij draait zoals altijd, maar toch lijken technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo op te volgen. Hoe blijf je bij en kun je meekomen op de arbeidsmarkt? Daarvoor zet de overheid zwaar in op een ‘een leven lang leren’-campagne. Net als werkgevers die ieder jaar weer opleidingsbudget vrij maken om hun werknemers de kans te geven zich te ontwikkelen.
The money is there....
Er is dus geld om te leren. Maar met een deelnamepercentage van 26,6% wringt ergens de schoen. Misschien voelen mensen zelf niet de urgentie, is het opleidingsaanbod niet passend voor hun ambities of hebben ze zelf geen idee waar ze moeten beginnen. Het volgen van een opleiding kan ook best een drempel zijn, want wat als je het niet haalt, wat als je het niet goed begrijpt? Voor die laatste groep legt een taaltraining de basis voor meer begrip.
Start small, as long as you learn!
Want een opleiding moet je verder helpen in plaats van drempels opwerpen. Maak het daarom niet te groot. Het hoeft geen MBA of rocket science te zijn. Begin klein. Als je maar leert! Want door te leren kom je vooruit én dat is het uiteindelijke doel van al die grote zakken geld. Bovendien levert Investeren in je werknemers voor werkgevers ook voordelen. Zo leidt persoonlijke groei tot betere resultaten én trouwe werknemers.
Laat daarom het opleidingsbudget van 2023 niet op de grote hoop belanden! Bij ons kun dat budget nog tot Q1 2023 benutten. En laten we in ieder geval zorgen dat het deelnamepercentage stijgt, 30% eind 2022 moet toch wel haalbaar zijn?