Lexicon blijft in beweging

Nieuws & blogs

Zaken die ons bewegen

Lexicon blijft in beweging

Lexicon Trainingen startte in 1994 met talentrainingen voor anderstaligen. Inmiddels biedt het bedrijf ook communicatietrainingen, managementtrainingen, persoonlijke effectiviteit en trainingen interculturele communicatie.

Lexicon heeft een klein en flexibel team van mede­werkers die zich bezig houden met de organisatie en promotie van trainingen. Zo’n zeventig docenten geven op free-lancebasis de trainingen in het gehele land. Sinds twee jaar organiseert het bureau samen met de gemeente Haarlem jaarlijks het Groot Haarlems Dictee, waar Haarlemse prominenten hun spellingsvaardigheden kunnen laten zien. “Een uitgelezen kans om ons te presenteren”, aldus Caroline van Blerkom.

Klantgericht

“Er zijn maar wei­nig bureaus die zowel taal- als com­municatietrainingen verzorgen”, vertelt Caroline van Blerkom. Zij vindt het een goede combinatie, omdat je zo functiegerichte trainingen kunt geven. Lexicon leert deelnemers hoe ze mensen in een vreemde taal op een klantvriendelijke manier kunnen hel­pen. “De omzet van de taaitrainingen liep een paar jaar geleden iets terug en toen zijn we ons gaan richten op com­municatietrainingen. Zeker toen we een medewerker met expertise en een netwerk in die markt in dienst namen, werden deze trainingen een groot suc­ces. Inmiddels is deze tak goed voor zo’n 40% van onze omzet.

Cultuurverschillen

De komende tijd richt Lexicon haar pijlen ook op in­terculturele communicatie op de werk­plek. “Jaren geleden waren bedrijven zich al bewust van cultuurverschillen, maar nu beseffen ze dat ze er mee aan de slag moeten. Medewerkers moeten de verschillende codes van elkaar leren kennen. Overigens, dit geldt niet alleen voor mensen uit andere culturen. Nederlanders realiseren zich vaak niet hoe hun eigen gedrag overkomt.”

Lexicon geeft niet alleen trainingen aan medewerkers, maar betrekt hier ook de leidinggevende bij. Van Blerkom: “Dit verhoogt het rendement van een opleiding enorm, omdat zij zo goed feedback op de werkvloer kunnen geven. Dit werkte bijvoorbeeld heel goed bijeen bedrijf in Den Haag waar medewerkers een training volgden voor het schrijven van klantgerichte brieven.” Van Blerkom heeft dit jaar een brainstormsessies gehouden met innovatienetwerk Syntens. Naar aanleiding hiervan gaat Lexicon nog landelijker opereren, past zij de brochure en website aan en focust ze nog meer op communicatietrainingen. Van Blerkom: “Een onafhankelijke deskundige sparringpartner zoals Syntens is echt goud waard.”

Nieuws & blogs

Laatste berichten

Lexicon

Leuk om kennis te maken

Lexicon

Direct in contact

48 ervaringen

Score voor Lexicon